Az ÉMI Nonprofit Kft. által megrendezett SDE19 verseny fő témája szerint a résztvevők a meglévő épületállomány felújítását helyezték fókuszba. Az elkészült pályázati munkák épített környezetünk olyan társadalmi kihívásaira adnak lehetséges megoldásokat, amelyek tömegeket érintenek, mint például a kockaházak és a panelek élhetőbbé tétele. A kívül-belül megtekinthető lakóépület prototípusokkal az egyetemisták azt mutathatták be, hogy miként képzelik el a jövő épületeit.

Solar Decathlon Europe 2019 

Az építkezést több mint 100 teherautóval és kamionnal, az általuk helyszínre hozatott anyagokból június 27-én kezdték meg a csapatok. A létrehozott „szoláris faluban” a magyar, a francia, a belga, a thaiföldi, a román, a holland, az algériai és a spanyol építészeti hagyományokat és struktúrákat a versenyzők előremutató szemlélete és fenntarthatóságra való törekvése formálta teljesen újjá.


A megfeszített tempójú, gyakran extrém körülmények között zajló építési időszakot követően, július 13-án megnyitotta kapuit a Solar Decathlon Europe 2019 mintaházparkja. A versenyző csapatok izgatottan várták, hogy a látogatók és a szakmai zsűri előtt prezentálhassák innovatív projektjeiket.
A Solar Decathlon kezdeményezés alapvető célja, hogy a fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve egyetemi kutató-fejlesztők működjenek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek. Az SDE19 verseny – ahogyan az eddigi Solar Decathlonok – 10 különálló versenyszámból állt, amelyek mentén a projektek az erőforrásokból való felelős gazdálkodás, a költséghatékonyság és az attraktivitás tekintetében egyaránt megmérettetnek.

díjeső

A versenyidőszak alatt az adott versenyszám nemzetközi szakmai zsűrije értékelte a csapatokat, emellett három versenyszámban mérések alapján született eredmény. 

A tíz versenyszám díjazottjai:

Építészet
1. hely Solar Decathlon UPV Team (Spanyolország)
2. hely SOMEshine Team (Magyarország)
3. hely (megosztott) Habiter2030 (Franciaország)
3. hely (megosztott) TO (Spanyolország)
 

Kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás
1. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
2. hely Over4 (Románia)
3. hely Team Ghent University - The Mobble (Belgium)

Cirkularitás és fenntarthatóság
1. hely Habiter2030 (Franciaország)
2. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
3. hely TO (Spanyolország)

Energiahatékonyság
1. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
2. hely Solar Decathlon UPV Team (Spanyolország)
3. hely SOMEshine Team (Magyarország)

Innováció és életképesség
1. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
2. hely Over4 (Románia)
3. hely (megosztott) KMUTT Team (Thaiföld)
3. hely (megosztott) Habiter2030 (Franciaország)

Városszövetbe való integráció és hozzáadott érték
1. hely Habiter2030 (Franciaország)
2. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
3. hely KMUTT Team (Thaiföld)
3. hely Team Ghent University - The Mobble (Belgium)

Mérnöki tervezés és kivitelezés
1. hely Team Ghent University - The Mobble (Belgium)
2. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
3. hely Solar Decathlon UPV Team (Spanyolország)

Komfort feltételek (mért)
1. hely Solar Decathlon Team of University of Seville (Spanyolország)
2. hely KMUTT Team (Thaiföld)
3. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)

Lakóház funkcionalitás (mért)
1. hely Solar Decathlon Team of University of Seville (Spanyolország)
2. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
3. hely Habiter2030 (Franciaország)

Energiamérleg (mért)
1. hely Habiter2030 (Franciaország)
2. hely Over4 (Románia)
3. hely Team Ghent University - The Mobble (Belgium)


A részletes pontszámok itt tekinthetőek meg >>
 

az sde19 végső nyertesei

Az innovatív és környezettudatos megoldásokat felvonultató nemzetközi egyetemi házépítő verseny július 28-án, ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult.

A szakmai zsűri értékelése és az összesített pontozás alapján – szoros versenyben – a Habiter2030 csapat (Franciaország) nyerte el az első díjat, második helyen a MOR Team TU Delft (Hollandia), a harmadik helyen pedig az Over4 csapat (Románia) végzett.

 

 

különdíjak

A Közönségdíjat a thaiföldi KMUTT Team, a Tungsram Okosház Különdíját pedig a belga The Mobble projekt kapta a záró ünnepségen.  A pécsi, a miskolci és az algériai egyetem konzorciuma által alkotott SOMEShine Team az Építészet és az Energiahatékonyság kategória díja mellett az ÉVOSZ különdíját és a Közösségért Különdíjat érdemelte ki, míg a BME hallgatóiból álló magyar koeb csapat a Speed Peer Review különdíjában részesült. A magyar érdekeltségű csapatok összesen 5 kategória- és különdíjban részesültek. A SDE19 szervezők döntése értelmében, a versenyszámokban legtöbbször dobogóra álló csapat díját a MOR érdemelte ki.

sde19 meghosszabbított kiállítási időszak

A korábbi európai Solar Decathlon versenyek eredményhirdetését követően a mintaházak bontása azonnal megkezdődött és néhány napon belül le is zajlott. A szentendrei verseny rendezője, az ÉMI Nonprofit Kft. e hagyománnyal szakítva olyan SDE esemény rendezését tűzte ki célul, amelynek részeként a látogatók számára nyitott 2 hetes versenyszakaszt egy meghosszabbított időszakos kiállítás követ: szeptember 29-ig még megtekinthetők meg az energiahatékony mintaházak. Egyes házak továbbá a 2020-ban megvalósuló Mintaházpark keretén belül látogathatók majd.