a projektről

Hogyan adhatunk új életet több mint 800 000 épületnek Magyarországon? A koeb csapata egy újszerű megoldást dolgozott ki a magyarországi épületállomány korszerűsítésére és felújítására, elsősorban a külvárosi területeken és vidéki települések esetén.
A koncepcióban az energiahatékonyság, a környezettudatos építés és lakóházhasználat is szerepet kap. A meglévő házakhoz építhető koeb modulok hatékony megoldást jelentenek az otthonok élettartamának növelésére, alacsonyabb energiafogyasztás elérésére, valamint hozzájárulhatnak a lakosság kényelmének és tudatos energiafelhasználásának javításához. A hozzáépítésre alkalmas rendszer olyan teljes funkciót ellátni képes házelemekből áll, mint a Gépészet, a Fürdőszoba Modul és napfényes, tértágító Naptér modul. Az előregyártott szerkezetek könnyen csatlakoztathatók a meglévő egyszintes lakóházakhoz.
A projektben ezért kaptak kiemelt helyet a sátortetős kockaházak, ismertebb nevükön a Kádár kockák, amelyekből ma több mint 800 000 van Magyarországon. A koeb valós problémára adhat választ a technológia és a kreativitás segítségével. A modulok prototipusait az idei kiállításon a koeb versenyházban tekinthetik meg.

kulcsjellemzők

A koeb projekt alkotói környezeti és társadalmi szempontokat ötvöznek. Egy gépészeti modul csatlakoztatása egész évben pozitív energiamérleget eredményezhet, amely a szoláris panelekkel és hatékony energiatárolással kiegészülve nyújt megoldást a megújuló energia szélesebb körű használatára.
További passzív és aktív megoldások képezik a ház hűtőfűtő rendszerét, mint például a légáteresztő tömegfal vagy a hatékony hőszivattyús rendszer. Minden beépített anyagon életciklus elemzést végzett a csapat a lehető legkisebb ökológiai lábnyom elérése érdekében. A koeb modulokat rendszerbe helyezve ezen technológiai újítások alkalmasak lehetnek a jövő fenntartható közösségeinek kialakításához.

innovatív technológiai megoldások

A koeb néhány innovatív megoldása: energiafogyasztást szabályozó és a tárolást biztosító rendszer épületautomatizálással kiegésztve, energiatermelést előrejelző rendszer, átszellőztethető gabion fal a naptérben, zöldtetőbe integrált napelemes rendszer, lombhullató növényzet mint zöldhomlokzat és természetes árnyékoló, mely javítja a ház nyári és téli energetikáját.
A projekt fő célként a magyarországi épületállomány javítását tűzte ki gazdasági, társadalmi és környezeti szempontok figyelembevételével. Az építészeti innováció mellett, a koeb kiemelten kezeli a fenntarthatóság
három alappillérjét és az energiahatékonyságot. A koeb modulokkal fenntartható energiaközösségek hozhatók létre, amely lehet akár egy ház, egy utca, de akár épületek teljes hálózata is.

További információk a prototípusról és az azt kifejlesztő csapatról a projekt honlapján találhatók: http://www.sd.arch.bme.hu