a projektről

Ez itt az Over4 csapata, mind szó szerinti és átvitt értelemben: egy fiatal szakértők, egyetemi hallgatók és professzorok több tudományágat átfogó csapata az építészet, a tervezés és az építőmérnöki munka területén. A kommunista korszakban Románia városaiban épült 5 emeletes társasházak helyreállítási projektjének fejlesztésén dolgoznak. Az öko-passzív építési alapelvek és a fenntartható fejlődés integrációjával a holisztikus megújítás koncepcióját valósítják meg, amelynek alkalmazásával e háztömbök elérhetik az EU 2030-ra vonatkozó fejlesztési stratégiái szerinti nZEB szabványokat. A mintaház egy tetőtéri modul, mely egy szoláris öko-passzív ház: önálló házként és a passzív tetőtér részeként is megépíthető.
Az elgondolásuk jól bevált gyakorlatok sorát mutatja be arról, hogyan építkezzünk „okosan”: energiahatékonyan, fenntartható módon és elérhető áron.

kulcsjellemzők

  • Az Over4 mintaházat öko-passzív házként tervezték és építették, a passzív ház következő 5 szabványa szerint: megfelelő hőszigetelés, passzív üvegezés, redukált hőhidak, nagyon jó légzáróképesség és kielégítő hővisszanyerésű szellőztető egység.
  • Átalakítható belterek: a mintaház könnyedén talakítható kényelmes otthonból irodai térséggé, divatbemutató szalonná, művészeti galériává vagy közönséges találkozóhellyé a lakók számára.
  • A modulhoz kapcsolódó északi és déli teraszok találkozóhelyet biztosítanak a társasági életre és pihenésre vágyók számára, miközben mindkét terasz használhatómraktárterületként (északi) és integrált épületbe épített fotovoltaikus árnyékolásként (déli).

innovatív technológiai megoldások

  • A faelemes (’glulam’) keretekből, szigetelőként gyapjúval ellátott OSB panelekkel készült hibrid struktúra egy egyszerű, de hatékony szerkezeti rendszer az energiahatékonyság és a modularitás tekintetében. A modell magába foglalja a műszaki szobát, a konyhát, egy fürdőszobát és az ún. windfang egyedülálló moduláris eszközdarabot, amely sok időt takarít meg szállításkor és összeszereléskor.
  • A hővisszanyerési szellőztető egység a házon belüli szennyezett levegőből (szagok, CO2, illékony szerves vegyületek, radon) nem csak a hőt nyeri vissza, de a nedvességtartalmat is. Így ez az egység nagyobb hatékonyságot és alacsonyabb energiafogyasztást ér el a fűtési/hűtési folyamat során. A hővisszanyerés hatékonysága 84%-ot, miközben a nedvességtartalom visszanyerési hatékonysága 90%-ot is elérhet.
  • A fotovoltaikus rendszer (belefoglalva a PV paneleket a déli teraszon - BIPV) kétszer annyi energiát termel, mint amennyit a ház fogyaszt, így az energiatöbblet hálózatba irányítva anyagi haszonhoz vezet.
  • Innovatív anyagként romániai báránygyapjút használtak, amit az EU hulladékként tart számon. Ez ruhaanyagba burkolva lehetővé teszi, hogy a levegőben lévő pára kapcsolatba kerüljön a létrarács struktúrájára közvetlenül ráillesztett gyapjúval, így az akusztikus és légszűrőként is funkcionál.
További információk a prototípusról és az azt kifejlesztő csapatról a projekt honlapján találhatók: http://www.over4.org