a projektről

A ’rugalmas fészek’ egy innovatív tetőtéri lakásmegoldás, amely a természetet hívja modellje alapjául: azt vizsgálja, hogyan alakítja ki élőhelyét a madár. A cél nem csupán a modell hatékony átdolgozása és adaptálása városi környezetbe, hanem értékek teremtése és hozzáadása a már meglévő épített környezethez. E tekintetben a csapat által létrehozott ’rugalmas fészek’ szimbiotikus kapcsolatot alakít ki a meglévő épületekkel az előállított energia, élelem és víz megosztásával.
A bangkoki shophouse, mint a város egyik leggyakrabban előforduló épülettípusa, kiváló példáként szolgál a projekt megvalósítására. Az urbanizáció során sok lebontásra került, hogy helyére többszintes lakóházakat építsenek, azonban néhány a mai napig elhagyatottan áll. A ’rugalmas fészek’ projekt segít ezen épületek megújulásában, hogy újra élhetőek legyenek. Ily módon a shophouse-ok életciklusa eltolódik és történelmi hagyományokat őrizve megmaradnak a jövő nemzedékei számára.

kulcsjellemzők

A rugalmasság – ebben a projektben – az alkalmazkodóképességet és a felkészülést jelenti a jövőbeli gazdasági, környezeti és éghajlati változásokra.
A ’rugalmas fészek’ megfizethetősége révén az építést négy fázisra osztja. A modulok beépítése történhet lassan – kezdve a tetővel az első fázisban, folytatva egészen a harmadik fázisig – a költségvetéstől és pénzügyi
ütemezéstől függően. A cél egy olyan tetőtéri lakás megalkotása, mely könnyen adaptálható moduláris rendszere és megnyerő jellemvonásai révén világszerte alkalmazható városi környezetben. Az egyes modulok rugalmasan cserélhetőek, lekövetve a nap úját és az éghajlatviszonyokat. A ’rugalmas fészek’ a madárfészek koncepciójának megtestesítője, könnyű szerkezetet, helyi anyagok használatát és szimbiózison alapuló kapcsolatot hangsúlyozva.

innovatív technológiai megoldások

  • A ’rugalmas fészek’ megalkotásához gumifát használtak, mely könnyű és helyben elérhető. Általában bútorok, raklapok és játékok gyártásához használják. A projekt során azonban hőkezeléssel (termikus fa) és ragasztottlaminált technológiák révén javítják tulajdonságait.
  • Az energiafigyelő rendszer segít csökkenteni az energiafelhasználást azáltal, hogy adatokat küld az adaptív intelligens vezérlő egységnek, amely elemzi a bevitt értékeket és automatikusan szabályozza az egyes berendezések energiafelhasználását.
  • A kompresszorból származó hűtőközeget az előmelegített tartályban lévő víz melegítésére használják az energiafelhasználás csökkentése érdekében.
További információk a prototípusról és az azt kifejlesztő csapatról a projekt honlapján találhatók: http://sde.kmutt.ac.th/