a projektről

Az Azalea a fenntartható házfelújítás egyik mintaprojektje, melynek célja, hogy megőrizze a valenciai közösség két legfontosabb elemét: a gyümölcsöskertet és jellegzetes házát, a “Barracát”. Az Azalea arra törekszik, hogy a múlt eme öröklött házát a mai élethez igazítsa az eredeti épület jellegzetességeinek tiszteletben tartása, megőrzése mellett. A projekt egy olyan, városhatárra tervezett típusházban ölt testet, amelynek tervezésekor a városi élet és természeti környezet közti kapcsolat harmonikus visszatükrözése fontos szempont volt.
Az eredmény egy közel 70m2 területű és 7m magasságú ház, ahol a lakóterület egy tömör tömbként jelenik meg, amely minden szolgáltatási területet magában foglal (fürdőszoba, konyha, gépészeti helyiség és hálószoba), a tér nagy részét átlátható és rugalmas területnek meghagyva.
Az Azalea teljes egészében, a tervezéstől az építkezésig a csapat által készült. Azalea, több mint egy ház: az Azalea egy otthon.

kulcsjellemzők

  • Hagyomány: Csakis gyökereink figyelembevételével és tiszteletben tartásával tekinthetünk a jövőbe. Az Azalea projekt alapja a Barraca, a régióban az évszázadok során elterjedt, földművesek által használt lakóház, mely Valencia városának egyik szimbólumává vált.
  • Innováció: A prototípus, a mai ház minden felszereltsége mellett új technológiákat és anyagokat is magában foglal, melyek az Azaleát a hagyomány és az innováció ötvözése révén csúcsminőségű otthonná alakítják.
  • Önfenntartás: A napelemek energiatermelésének köszönhetően a lakás teljesen energiafüggetlen, sőt: a ház számára szükségesnél több energiát képes előállítani.
  • Moduláris kialakítás: A verseny jellegéből adódóan a csatlakozásokat úgy alakították ki, hogy bármikor megfelelő mechanikai teljesítményt biztosítsanak és garantálják a szigetelés folytonosságát.
  • Energiahatékonyság: A legtisztább energia az, amit nem termelnek meg. Ezért a lakás több passzív stratégiát tartalmaz, amelyek minimálisra csökkentik az energiaigényt.

innovatív technológiai megoldások

  • A mikrokapszulázott fázisváltó anyag, amely képes hőt elnyelni vagy felszabadítani, miközben a hőmérséklete állandó marad.
  • A déli homlokzaton, a nap állásától függően automatizált rendszer állítja be a lamellák nyitottságát, lehetővé téve a természetes fény beáramlását, megakadályozva a sugárzó fény bejutását és a túlmelegedést.
  • Innovatív energiaszabályozó rendszer, amely képes villamos energiát leadni vagy tárolni a felhasználó valós fogyasztásától függően. A hibrid panelek forradalmi rendszerét használja fel, amely egyetlen panelben képes villamos energiát és forró vizet termelni.
  • Motoros ablakok: keleti és nyugati homlokzaton elhelyezett ablakok automatikusan szabályozhatók a belső és külső hőmérséklet függvényében.
  • A lakás „okosotthon” rendszerrel rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy az egyesm helyiségek lámpáit felkapcsolva az összes többi helyiség klímaberendezés vezérlését szabályozza. Mindezt egy applikáció segítségével.
További információk a prototípusról és az azt kifejlesztő csapatról a projekt honlapján találhatók: http://www.azaleaupv.com