a projektről

Az energia új korszakának hajnalán a csapat által képviselt régió új kihívásokkal szembesül. Északnyugat-Európára jellemzően, Franciaország egyik legnépesebb és leginkább sérülékeny régiójáról van szó, ahol az ipari forradalom és hanyatlás következtében sűrű városszövet alakult ki. A régióban több mint 700.000 ház maradt hátra az 1930-as évekből, melyek egyedülálló tulajdonságaik ellenére rehabilitációra szorulnak. A Habiter2030 csapata megoldást kínál ezen lakások felújítására egy olyan kollektív mozgalom ösztönzésével, mely új fejlődési, foglalkoztatási és oktatási lehetőségek irányába mutat. Amellett, hogy a csapat az épületek fejlesztésére és átalakítására fókuszál, a Habiter2030 projekt valódi esszenciája a társadalom és a városi környezet integrációja, mely egy új modellt jelent a megosztás és a kölcsönösség terén. A projekt középpontjában a lakók állnak, ezért a csapat tagjai egyedi és innovatív megközelítést követve találékony, takarékos és egyszerű megoldásokat ötvözve alkották meg prototípusukat.

kulcsjellemzők

Az Inhabit2030 (H2030) prototípus egy olyan archetípus megtestesítője, mely az 1930-as évek tipikus házának térbeli, építészeti és termikus tulajdonságait reprezentálja. Az eredeti épületet határoló szerkezet egy üveg bővítmény hozzáépítésével került átalakításra, amely nemcsak további emeleti területet jelent, hanem hozzájárul a természetes fűtéshez, szellőzéshez és energiatermeléshez is. Az Inhabit2030 (H2030) a lakók igényeinek megfelelően reagál az évszakváltozásokra. A csapat az innovatív anyagok és megoldások alkalmazását szorgalmazza, de a projekt messze túlmutat az építészet, a mérnöki munkálatok és a kivitelezés hármasán. A prototípus kialakításakor az ember került a fókuszpontba. A szomszédság és a közösség tekintetében a hangsúly az energiatermelés-és szolgáltatások megosztásán, cseréjén van.

innovatív technológiai megoldások

A csapat egyedülálló és innovatív ötletei nyomán az okos eszközök és egyszerű megoldások harmóniája jelenik meg az alábbiakban:

  • Fotovoltaikus tetőre szerelt panelek – 2560 kWh/év energia előállítást tesznek lehetővé, mely körülbelül kétszer akkora, mint egy tipikus 1930-as évekbeli ház elektromos fogyasztása.
  • Az üvegház homlokzatára szerelt termikus szolár vákuumcsövek – a felfűtött víz a szaniterben kerül felhasználásra.
  • Az üvegház kombinálása mechanikai szellőzéssel hozzájárul a ház passzív fűtéséhez, hűtéséhez és szellőzéséhez.
  • Az egyedi építőanyagok és technológiák tandemben működnek a lakók igényeinek és életmódjának megfelelően kialakított intuitív otthonautomatizálási rendszerrel.
További információk a prototípusról és az azt kifejlesztő csapatról a projekt honlapján találhatók: http://www.solar-h2030.eu