A versenyben résztvevők munkájának elbírálása széles körű kritériumrendszer alapján történik, melynek során építészeti, fenntarthatósági, energiahatékonysági, kivitelezési, esztétikai, és tájékozottsági szempontokat is figyelembe vesznek, továbbá vizsgálják azt is, hogy az épület mennyire állná meg helyét a piacon. A csapatoknak mindezeknek megfelelően egy úgynevezett tízpróbán (decathlon) kell átesniük, melyek lefedik az összes lényeges környezeti, építészeti, társadalmi és piaci szempontot, amelyeknek napjainkban egy modern, fenntartható építészet népszerűsítését célzó versenynek meg kell felelnie.

az SDE19 fő szakmai témája

A magyar versenyrendezésű verseny fő szakmai témaként a meglévő épületállomány felújítását célzó építészeti megoldásokat emeli ki, és számos tudományos és innovatív kihívás elé állítja majd a versenyző egyetemistákat: több más mellett a helyi, újrahasznosított anyagok alkalmazása, napelemes és napkollektoros rendszerek magas szintű integrálása, az épületek nyári túlmelegedésének kérdése és megoldása, a bioklimatikus tervezés és a természet-alapú megoldások, vagy a magas teljesítményű kompozit anyagok használata terén. A verseny egy hosszútávon fenntartható mintaházpark kialakítását alapozza meg. Ennek nyomán, a verseny eredményeképpen egy „Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont” jön létre, amelyet nem csak a szakma, de a lakosság is látogathat. A házak négy kategóriában, tíz versenyszámban versenyeznek egymással.

az SDE19 versenyszámai

  1. Építészet
  2. Mérnöki tervezés és kivitelezés
  3. Energiahatékonyság
  4. Kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás
  5. Városszövetbe való integráció és hozzáadott érték
  6. Innováció es életképesség
  7. Cirkularitás és fenntarthatóság
  8. Komfort feltételek
  9. Lakóház funkcionalitás
  10. Energiamérleg

A csapatok idén januárban megkezdték a felkészülést a 2019-es házépítő versenyre. A felkészülési időszak alatt többek között megtervezik, modellezik és megépítik energiahatékony mintaházukat a saját campusukon (partnerség esetén a közösen meghatározott helyszínen), előzetes méréseket végeznek és intenzív kommunikációs kampányt folytatnak. Mindemellett a csapatok részletes szakmai dokumentációt nyújtanak be a szervezők részére az előzetesen meghatározott menetrend szerinti 7 ütemben: elsőként idén március 30-ig a vázlatos terveket tartalmazó dokumentációt, projekt kézikönyvet és a kommunikációs aktivitásokról szóló első jelentést.

(Ez az oldal hamarosan további részletes információkkal bővül.)