2019 nyarán térségünkben elsőként Magyarország lehet a házigazdája a kiemelt figyelemmel kísért, egyetemi csapatok között zajló nemzetközi versenynek. A magyar rendezés fő szakmai témaként a meglévő épületállomány felújítását célzó megoldásokat emeli ki, és számos új kihívás elé állítja majd a versenyzőket: e teljesítendő kihívások között lesz a helyi, újrahasznosított anyagok alkalmazása, szoláris elemek magas szintű és esztétikus integrációja, az épületek nyári túlmelegedés elleni védelem megoldása, bioklimatikus tervezés és a természet-alapú megoldások alkalmazása, valamint a magas teljesítményű kompozit anyagok használata. Az ÉMI Szentendrei Ipari Parkban megrendezésre kerülő eseményre, a megmérettetés tizennégy napjára és a 2 hónapos meghosszabbított kiállításra – a hozzávetőlegesen 500 versenyző egyetemistán és kísérőiken kívül – várhatóan mintegy százezer hazai és külföldi látogató érkezhet. A legjobb épületekből hosszútávra tervezett látogatóközpont pedig évente akár 25 ezer érdeklődőt is vonzhat majd.

előzmények

Az ÉMI Nonprofit Kft. munkatársai fokozott érdeklődéssel követték a korábbi Solar Decathlon versenyeket, különösen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „Odoo” mintaházának sikeres 2012-es madridi szereplését követően. A Társaság szakmai felügyeletét ellátó szervezettel közösen az a döntés született, hogy az ÉMI szentendrei megvalósítási helyszínnel megpályázza a soron következő európai Solar Decathlon verseny rendezési jogát.

2017. elején a Solar Decathlon márka tulajdonosa az Egyesült Államok Energiaügyi Hivatala megállapodást kötött a hollandiai székhelyű Energy Endeavour Foundation-nel, amelynek értelmében az EEF ellátja a Solar Decathlon Europe „márkaőri” feladatait, lebonyolítja a rendezőváros pályázati úton történő kiválasztásának folyamatát, közvetlen szakmai támogatást biztosít a mindenkori rendezővárosnak, továbbá nyomon követi és ellenőrzi a verseny előkészítését és megvalósítását.

Az ÉMI Nonprofit Kft. által vezetett, partnerség-alapú konzorcium (ÉMI Nonprofit Kft, Szentendre Város Önkormányzata és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) 2017 márciusában nyújtotta be pályázatát az EEF által közzétett, 2019-es európai verseny megvalósítására kiírt „rendező városi” pályázati felhívására.

a magyar pályázat nyert

A rendezővárosi pályázatokat nemzetközi zsűri értékelte és a magyar pályázatot találta a legjobbnak, így 2019-ben Szentendre adhat otthont a világszinten ismert és népszerű eseménynek.

A verseny indításának hivatalos bejelentésére 2017. szeptember 19-én került sor. Az EEF és a szervezésben társult partnerek ezen a napon írták alá a Solar Decathlon Europe 2019 közös memorandumát. A dokumentumot Dauner Márton, az ÉMI vezérigazgatója, Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre város polgármestere, dr. Józsa János, a BME rektora és Louise Holloway, az Energy Endeavour Foundation igazgatója írta alá.

(Ez az oldal hamarosan további információkkal bővül.)