A Solar Decathlon kezdeményezés alapvető célja, hogy a fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve egyetemi kutató-fejlesztők működjenek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek. Az SDE19 verseny – ahogyan az eddigi Solar Decathlonok – 10 különálló versenyszámból állt, amelyek mentén a projektek többek között az erőforrásokból való felelős gazdálkodás, a költséghatékonyság és az attraktivitás tekintetében megmérettettek meg.

Az ÉMI Nonprofit Kft. által megrendezett SDE19 verseny fő témája szerint a résztvevők a meglévő épületállomány felújítását helyezték fókuszba. Az elkészült pályázati munkák épített környezetünk olyan társadalmi kihívásaira adnak lehetséges megoldásokat, amelyek tömegeket érintenek, mint például a használaton kívüli irodaházak funkcióváltó rehabilitációja, sorházak, panelházak és magyar kockaházak élhetőbbé tétele. A kívül-belül megtekinthető lakóépület-prototípusokkal az egyetemisták azt mutathatták be, hogy miként képzelik el a jövő épületeit.

Az építkezést a mintegy 100 teherautóval és kamionnal helyszínre hozatott anyagokból június 27-én kezdték meg a csapatok. A versenyzők a létrehozott „szoláris faluban” a magyar, a francia, a belga, a thaiföldi, a román, a holland, az algériai és a spanyol építészeti hagyományokat és struktúrákat ötvözték a legkorszerűbb innovációkkal, melynek eredménye visszatükrözi a mezőny tagjainak előremutató szemléletét és fenntarthatóságra való törekvését.

A megfeszített tempójú, gyakran extrém körülmények között zajló építési időszakot követően, július 13-án megnyitotta kapuit a Solar Decathlon Europe 2019 mintaházparkja. A versenyző csapatok izgatottan várták, hogy a látogatók és a szakmai zsűri előtt mutathassák be innovatív projektjeiket.

A versenyszámok díjazottjai

Építészet (zsűrizett versenyszám)

3. hely (megosztott) Habiter2030 Team (Franciaország)
3. hely (megosztott) TO Team (Spanyolország)
2. hely SOMEshine Team (Magyarország-Algéria)
1. hely Azalea UPV Team (Spanyolország)

Kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás (zsűrizett versenyszám)

3. hely Team Ghent University (Belgium)
2. hely Over4 Team (Románia)
1. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)

Cirkularitás és fenntarthatóság (zsűrizett versenyszám)

3. hely (megosztott) TO Team (Spanyolország)
3. hely (megosztott) Solar Decathlon Team of University of Seville (Spanyolország)
2. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
1. hely Habiter2030 Team (Franciaország)

Energiahatékonyság (zsűrizett versenyszám)

3. hely SOMEshine Team (Magyarország-Algéria)
2. hely Azalea UPV Team (Spanyolország)
1. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)

Innováció és életképesség (zsűrizett versenyszám)

3. hely (megosztott) KMUTT Team (Thaiföld)
3. hely (megosztott) Habiter2030 Team (Franciaország)
2. hely Over4 Team (Románia)
1. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)

Városszövetbe való integráció és hozzáadott érték (zsűrizett versenyszám)

3. hely KMUTT Team (Thaiföld)
3. hely Team Ghent University (Belgium)
2. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
1. hely Habiter2030 Team (Franciaország)

Mérnöki tervezés és kivitelezés (zsűrizett versenyszám)

3. hely Azalea UPV Team (Spanyolország)
2. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
1. hely Team Ghent University (Belgium)

Komfort feltételek (méréssel érintett versenyszám)

3. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
2. hely KMUTT Team (Thaiföld)
1. hely Solar Decathlon Team of University of Seville (Spanyolország)

Lakóház funkcionalitás (méréssel érintett versenyszám)

3. hely Habiter2030 Team (Franciaország)
2. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
1. hely Solar Decathlon Team of University of Seville (Spanyolország)

Energiamérleg (méréssel érintett versenyszám)

3. hely Team Ghent University (Belgium)
2. hely Over4 Team (Románia)
1. hely Habiter2030 Team (Franciaország)

a tízpróba dobogósai

Az innovatív és környezettudatos megoldásokat felvonultató nemzetközi egyetemi házépítő verseny július 28-án, ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult.

A szakmai zsűri értékelése és az összesített pontozás alapján – szoros versenyben – a Habiter2030 Team (Franciaország) nyerte el az első díjat, második helyen a MOR Team TU Delft (Hollandia), a harmadik helyen pedig az Over4 csapat (Románia) végzett.

különdíjak

A Közönségdíjat a a Resilient Nest projekt létrehozó thaiföldi KMUTT Team, a Tungsram Okosház Különdíját pedig a ’The Mobble’ projektet megvalósító belga Team Ghent University kapta a záró ünnepségen.  A pécsi, a miskolci és az algériai blidai egyetem konzorciuma által alkotott SOMEshine Team az Építészet és az Energiahatékonyság kategóriákban szerzett díjai mellett az ÉVOSZ különdíját és a Közösségért Különdíjat érdemelte ki, míg a BME hallgatóiból álló magyar koeb csapat a Speed Peer Review különdíjában részesült. A magyar érdekeltségű csapatok összesen 5 kategória- és különdíjban részesültek. A versenyigazgatóság és értékelő bizottság döntése értelmében, a versenyszámokban legtöbbször dobogóra álló csapat díját a MOR Team TU Delft érdemelte ki.

meghosszabbított kiállítási időszak

A korábbi európai Solar Decathlon versenyek eredményhirdetését követően a mintaházak bontása azonnal megkezdődött és néhány napon belül le is zajlott. A szentendrei verseny rendezője, az ÉMI Nonprofit Kft. e hagyománnyal szakítva olyan SDE esemény rendezését tűzte ki célul, amelynek részeként a látogatók számára nyitott 2 hetes versenyszakaszt egy meghosszabbított időszakos kiállítás követi: a szentendrei "Szoláris Faluban" egészen szeptember 29-ig volt megtekinthető mind a tíz energiahatékony mintaház. A látogatási időszak lezárultával kezdetét vette a bontási szakasz: azok a csapatok, amelyek a versenyre épült prototípusuk utóéletét saját egyetemük területén tervezik nyomon követni – ahol az újra felépített épületek hosszú távon szolgálhatnak helyi szemléletformálási és edukációs célokat –, szeptember 30-án kezdhették meg mintaházaik bontását és elszállításást. Egyes házak ugyanakkor tartósan a az ÉMI szentendrei területén, a verseny helyszínén maradnak, melyeket az érdeklődő közönség a 2020-ban megnyíló Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont részeként a későbbiekben is felfedezhet kívülről-belülről.

Az SDE19 verseny részletes eredményei itt tekinthetők meg.