A két hónapos meghosszabbított kiállítást követően, szeptember 30-án kezdetétt vette a bontási munka. Ennek során lebontják és elszállítják mintaházukat azok a csapatok, amelyek a versenyre épült prototípusuk utóéletét saját egyetemük területén tervezik nyomon követni, ahol az újra felépített épületek helyben szolgálnak majd kiterjedt szemléletformálási, kutatási és edukációs célokat.

Az SDE19 mintaházainak nagyobb része azonban tartósan a szentendrei versenyhelyszínen marad, ahol a 2020-ban megnyíló Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont részeként ismét várják majd az érdeklődőket.

2 hét építés és 2 hét verseny

A mintaházak felépítése 2019. június 27-én kezdődött és a Solar Decathlon versenyeken megszokott módon rövid ideig, mindössze 15 napig tartott.

A verseny ünnepélyes megnyitójára július 12-én került sor, másnaptól a 10 versenyházból álló Szoláris falu minden érdeklődő számára nyitva állt. A két héten át tartó verseny július 28-án eredményhirdetéssel zárult. Az összesített eredményekről bővebb információ a Végeredmény menüpontban található, a versenyszámonkénti részletes eredmények pedig itt tekinthetők meg.

meghosszabbított kiállítás

A korábbi Solar Decathlon versenyek után a mintaházakat általában az eredményhirdetés után azonnal – többnyire 5 nap alatt – el kellett bontaniuk a csapatoknak. Az SDE19 verseny rendezési jogáért az ÉMI által benyújtott, nyertes pályázat azonban olyan koncepcionális újítást foglalt magában, amely szerint a július 28-án záruló versenyt követően a szervező – a bontási időszak azonnali megkezdése helyett – egy 2 hónap időtartamú (július 29-szeptember 29.) meghosszabbított kiállítással várta az érdeklődőket. Ennek révén szélesebb közönség számára vált lehetővé a mintaházak megtekintése és az innovatív, energiahatékony és jobb élhetőséget támogató műszaki megoldások felfedezése. A hosszabb kiállítás egyúttal arra is lehetőséget nyújtott, hogy a szokásosnál bővebb időtartamban valósulhasson meg a házak műszaki teljesítménynek mérések útján történő nyomon követése, melynek biztosításáról az ÉMI Nonprofit Kft. gondoskodott.

A szeptember 30-án kezdődő bontási szakaszt követően a Szentendrén maradó versenyépületek műszaki teljesítményének mérése tovább folytatódik. Az ÉMI célja, hogy a 2020-ban megnyíló Nemzeti Mintaházpark és Látógatóközpont részeként e házak ismét nyitva álljanak majd az érdeklődő látogatók előtt, akik egyúttal a mérési eredményekről és tapasztalatokról is tájékozódhatnak majd a helyszínen.