a projektről

A versenykiírás idén egy felettébb aktuális társadalmi probléma kereteit feszegeti a magyar résztvevők számára: 800.000 idejétmúlt, fizikailag leamortizálódott „kockaház” vár a XXI. század kihívásainak való megfeleltetésre. A Solar Decathlon Europe 2019 verseny egy izgalmas lehetőség azon kísérlet levezetésére, hogy miként lehet minőségi irányvonalat mutatni az öröklött építészeti környezet fenntartható fejlesztésére és az új építészeti irányok meghatározására. E kísérlethez alapanyagként a vernakuláris magyar építészet egyszerű, következetes ötletességét, a környezettudatos gondolkodás természethez hű magabiztosságát és az energiadesign high-tech alkalmazásait ötvözte a csapat munkájában. Projektjük a mintaház fejlesztésén túl annak zöld környezeti integrációjára és társadalmi beágyazódására is különös hangsúlyt fektet. E különleges egyveleg számos megoldási változatát és technológiai újítását dolgozták ki a projekt során, melynek köszönhetően a Hungarian Nest+ (Magyar Fészek+) projekt különböző változatai képesek valós megoldást adni a fenntartható, energiatudatos, ökológiai lábnyom nélküli humánus emberi létre.

kulcsjellemzők

 • Venturi torony: lehetővé teszi az épület helyiségeinek passzív légcseréjét, nyári hűtését, téli benapozását.
 • Mobil életterek: a ház szabadon kombinálható elemei minden típusú telepítési mód esetén, a különböző családméretekre, családstrukturális hiányosságokra reagálnak.
 • Újrahasznosított anyagokból készített "okos" bútorok: beépítésükkel számtalan módon képes az épület új funkciók befogadására, megváltozott igények, családi struktúrák kiszolgálására.
 • Az épületet vezérlő automatika: a megadott vezérlési instrukciók alapján egyszerre irányítja, figyeli és elemzi az épület működését és tanulja a különböző környezeti hatásokra a tulajdonos által generált válaszokat.
 • A projekt mottója "A természet nem egy hely amit meglátogathatunk, hanem az otthonunk".
  E tézis kifejtése nemcsak a természetes anyagok alkalmazásában és a zöld energiák hasznosításában rejlik, hanem az épület természeti környezetbe ágyazódásában is különös hangsúlyt kap. A belső élettér kiterjesztett kerti valósága, az előtetőre ültetett zöldtetővel és a belső átrium udvarba lopott élő növényzettel biztosítja az egészséges élethez elengedhetetlen oxigénben dús teret.

innovatív technológiai megoldások

 • Beszéd alapú érzelemfelismerés.
 • Újrahasznosított anyagokból készített "okos" bútorok.
 • A "Ventúri átrium"-ban és a teraszon, ill. a naptérben elhelyezett élőflóra, mely a ház önfenntartó oxigénbázisa.
 • Hármas rétegfelépítésű aktívtető.
 • Mobil naptér a déli oldalon, mely polikarbonát tolófalával télen szoláris burokként látja el energiával az épületet.
 • Az épületben elhelyezett „okos” eszközök – amennyiben a tulaj igényli – egyetlen telefonos applikációról egyszerűen működtethetőek.
További információk a prototípusról és az azt kifejlesztő csapatról a projekt honlapján találhatók: http://www.someshineproject.hu