A 10 mintaházat mindössze 14 nap alatt felépítő egyetemista fiatalokat július 12-én, a versenyidőszak megnyitóján videoüzenetben köszöntötte Áder János köztársasági elnök, aki az ÉMI felkérésére elvállalta a nemzetközi verseny fővédnökségét. A klímavédelem és környezettudatosság iránt elkötelezett államfő a meghosszabbított kiállításon szakított időt arra is, hogy személyesen megtekintse a szoláris falut.

A szeptember 11-i, közel két órás látogatás kezdetén Gyutai Csaba vezérigazgató és Buday-Malik Adrienn innovációért felelős vezérigazgató-helyettes tájékoztatást adott az államfőnek az ÉMI főbb tevékenységeiről, kiemelve a Társaság klíma- és környezetvédelmi projektjeit. A tájékoztatót követően a köztársasági elnök, az ÉMI és a Köztársasági Elnöki Hivatal vezető munkatársai, valamint Verseghi-Nagy Miklós szentendrei polgármester kíséretében több mintaházat is megtekintett az SDE19 területén. A mintaházakat Jenei Dávid, az SDE19 projektvezetője mutatta be részletesen.

Dr. Matolcsy Károly versenyigazgató SDE19; Jenei Dávid projektvezető SDE19; Áder János köztársasági elnök, Buday-Malik Adrienn innovációért felelős vezérigazgató-helyettes, ÉMI; Gyutai Csaba vezérigazgató, ÉMI; Verseghi-Nagy Miklós Szentendre polgármestere (balról jobbra)

A bemutató végén adott rövid sajtótájékoztatóján Áder János gratulált a szervezőknek, és emlékeztetett, hogy Magyarország a régióban elsőként rendezte meg a nemzetközi egyetemi innovációs házépítő versenyt – mint mondta – eredményesen és színvonalasan. Az elnök a látottakat összegezve elmondta: a Solar Decathlon Europe 2019 olyan kérdésekre kereste a választ, amelyek az egész világot foglalkoztatják. Kiemelte, a mintaházparkban bemutatott innovációk megoldást kínálnak az épületek energiafelhasználásnak csökkentésére, a környezetbarát anyagok felhasználásának lehetőségére régi épületek felújításánál, illetve arra, hogyan lehet az építés során keletkező hulladék mennyiségét csökkenteni.

A látogatás és a sajtótájékoztatón készült összefoglaló a hirado.hu oldalán megtekinthető >>

Az SDE19 verseny keretében megépült 10 házat nyitvatartási időben bárki megtekintheti, a modern skanzen szeptember 29-ig várja látogatóit.