a projektről

Hollandiában az irodaépületek 55%-a nem felel meg annak a C osztályú energiahatékonysági besorolásnak, amely 2023-tól lép hatályba. Az országban ezenkívül jelenleg lakhatási válság is van, 2030-ra több mint 1 millió lakásra lesz szükség.
A MOR felújítási stratégiát dolgoz ki arra, hogy a nem megfelelő irodaépületeket olyan, összességében pozitív hatású, többcélú épületekké alakítsák át, amelyek előnyösek a környezetük számára, tevékenységeket és társadalmi kölcsönhatásokat segítenek elő. Az épület rugamasan alakítható a változó igénekhez, az idő múlásával a lakók igényeihez igazítható, modulárisan kialakított beltéri modulok felhasználásától kezdve a kültéri homlokzat napelemes csempéin át a szétszerelést megkönnyítő kialakítás alkalmazásáig. A MOR a méretgazdaságos előre gyártási eljárások alkalmazásával képes arra, hogy ezeket a lakóegységeket elfogadható áron kínálja a pályakezdőknek (25-35 éves fiatal szakemberek). A MOR-nak olyan jövőbiztos épített környezet a célja, amely többet ad a környezete számára, mint amennyit elvesz tőle. A csoport elhatározta, hogy a projekt esettanulmányaként a rotterdami Marconi toronyházakat használja, melyek a 70-es évek jellemző irodaház tipológiához tartoznak egy éppen kreattív negyeddé átalakuló területen.

kulcsjellemzők

A MOR felújítási ajánlata net-pozitív ökológiai lábnyomot ér el.

  • Energia+: azáltal, hogy több energiát állít elő, mint amennyire szüksége van, a környező épületek felhasználhatják a plusz energiát, illetve el lehet tárolni akkumulátorokban tartaléknak, áramkimaradások esetére.
  • Levegő+: az épületbe bekerülő kültéri levegő szűrésével kellemesebb, egészségesebb beltéri miliő jön létre.
  • Anyag+: azáltal, hogy a szétszerelést megkönnyítő kialakítást alkalmazunk, és olyan környezetbarát anyagokat választunk, melyeknek magas az újrahasznosítási, értéknövelő mutatója; az épület anyagbankká válik, melynek minden eleme egy nyitott forrású anyag útlevélben van regisztrálva.
  • Víz+: a tetőről összegyűjtött esővíz az épületben található növények öntözésénél hasznosul, míg a kezelt szürkevizet városi parkokban és farmokon használjuk fel. A feketevíz szerves hulladékkal együtt energiatermelésre fordítódik.
  • Biomassza+: az épületekben élelel termelhető, pl. gomba, zöldségek, gyógynövények a parkosított épületszinteken és a tetőn kialakított üvegházakban.

innovatív technológiai megoldások

  • A homlokzatmodul csempéi valójában színezett napelem panelek és úgy vannak kialakítva, hogy könnyen fel-, illetve leszerelhetők legyenek. Ezek praktikusak és esztétikai funkcióval is rendelkeznek.
  • A szennyvizet kezeljük és helofita szűrővel tisztítjuk, hogy újra lehessen használni vécéöblítésre és öntözésre. A háromtartályos rendszer először a szennyeződést választja el a víztől, majd a tisztítást baktériumok végzik el helofita növényekkel együtt.
  • A zöldfal egyrészt építészeti elem, másrészt a klímastratégiának is fontos része. A bejövő levegő áthalad a növényeken, melyek megszűrik, mielőtt bejutna a lakásba. A fal belsejében só alapú PCM segíti télen előmelegíteni, nyáron előhűteni a levegőt, amihez egy 5 m hosszú PCM akkumulátort használunk. Ez a megoldás csökkenti az energiafogyasztó műszaki rendszerektől való függést.
További információk a prototípusról és az azt kifejlesztő csapatról a projekt honlapján találhatók: http://www.mor.tudelft.nl