a projektről

Észak- és Nyugat-Európában a lakóépületek több mint 40%-a a hatvanas és hetvenes évekből származik, mely időszakban a fejlődés példáit testesítették meg. Napjainkban ezek az épületek többnyire elavultak és nem képesek biztosítani az elvárt komfortfeltételeket, ezért alapos felújítást igényelnek. Belgiumban az olyan vállalkozók, mint például az Etrimo, számos nagyváros külterületének látképét alakította át lakótornyaival, ezért került egy ilyen épület a projekt által bemutatott esettanulmány középpontjába. Mivel ezek az épületek a hőszigetelés, a korszerű műszaki berendezések és az elvárt kényelem biztosítása terén hiányosságokkal rendelkeznek, a felújítási stratégia a koncepció fő elvei mentén került kidolgozásra, úgymint modularitás és körkörösség. Ezek az elvek alkalmazásra kerültek a csapat által kidolgozott
moduláris épületblokk (Modular Building Block röviden Mobble) koncepcióban. Ez a rugalmasan kezelhető modul az említett elavult épületek felújítása során ideiglenes lakóegységként használható, miközben számos társadalmi és ökológiai kihívásra is megoldásként szolgál.

kulcsjellemzők

A moduláris felépítés lehetővé teszi egyedi méretezésű helyek kialakítását minden egyes funkciókhoz vagy lakóközösségi összetételhez. Az így létrejövő tértakarékos koncepció hosszabb távon jelentős energiamegtakarítást eredményez.
A cirkularitás a gyors és reverzibilis építési módszer kifejlesztésében testesül meg. Ez lehetővé teszi az épület elhasználódása esetén az egyes építőelemek eltávolítását és más területen történő felhasználását a hasznos élettartamuk hátralévő idejére, mely hozzájárul a nyersanyagok és a termelési energia megtakarításához.
A felhasznált épületelemek modularitása, cirkularitása és az épületelemek szabványosítása egyszerű, kevésbé hibaérzékeny és gyors felújítást tesz lehetővé, így növelve a felújítás iránti hajlandóságot a lakosság körében.
Az építőelemekbe beépíthető innovatív technológiák és berendezések egyszerűen, az épületet határoló szerkezet cseréjével oldják meg a hiányosságok kezelésének problémáját.

innovatív technológiai megoldások

  • Elektromosság: „nem intelligens” eszközök és intelligens működtető rendszerek összekapcsolása, a kombinált PV inverterek és inverterakkumulátoraik integrálása révén.
  • HVAC: a rendszer része az épületet határoló szerkezet, a passzív stratégiák, a könnyűszerkezetes konstrukció és a levegő-levegő hőszivattyú.
  • PVT panelek: a napenergia termelésére, valamint meleg vagy hideg víz biztosítására szolgálnak. A tartályokban éjszaka összegyűjtött hideg vizet a nap folyamán passzív hűtőrendszerként lehet használni.
  • IoT technológia: az okostelefonok GPS-jelek és alkalmazások használatával kalkulálják ki a lakók hazaérkezésének időpontját, így a rendszer ütemezhető.
  • Víz: a beépített tisztítási eljárások, az előrejelző energiamegtakarítási rendszerek biztonságosan fogyasztható, káros organizmusoktól (pl. legionella baktérium) mentes ivóvízellátást eredményeznek.
További információk a prototípusról és az azt kifejlesztő csapatról a projekt honlapján találhatók: http://www.themobble.be