különlegesség

A verenyszám a házak műszaki rendszereinek egymással összefüggő használatát és integrációját hivatott bemutatni. Magában foglalja az épület struktúrájának biztonságosságát, az elektromos-, vízvezeték- és napelem rendszereket, valamint ezek szerkezetbe integrálhatóságát, a tervezés, kivitelezés és funkcionalitás szempontjából.

kihívás

Az építési szakasz különösen nagy kihívás, hiszen az előre leadott kivitelezési terv mellett (időkeret, logisztika, területhasználat, hulladékgazdálkodás stb.) a csapatoknak bizonyítaniuk kell, hogy képesek megfelelni a saját terveiknek és elérni kitűzött céljaikat. Egy folyamatosan rögzítő webkamera felvételét két percben összefoglalva mutatják be a kivitelezés főbb mozzanatait.

kulcskérdések

A csapatok mérnöki kvalitásuk bizonyítására bemutatják a házban működő prototípusrendszereket, mivel ezek reprezentálják az eredeti terveknek és elvárásoknak (számítások, választási okok) való megfelelést. A bemutató az építési szakasz sikerességén alapszik és az alábbiakat foglalja magában:

  • épületszerkezet és akusztikus teljesítmény;
  • elektromos rendszerek és programjuk, részletes energiamérleggel;
  • vízvezetékrendszer, mely a körforgásra, a takarékosságra, az esővíz és a szennyvíz újrahasznosításra fókuszál - könnyű szervizelhetősége mellett.

Elvárás, hogy a napelemes rendszerek illeszkedjenek az építészeti kompozícióba és gazdaságilag is megtérüljenek. A Szentendrén mért energiatermelési értékek alapján a csapatok becsléseket készítenek (óránkénti, napi, heti, havi és éves bontásban), melyeket egy nemzetközi szabvány követelményeihez viszonyítanak. Több pont szerezhető, ha a termelt napenergia a víz melegítésén túl egyéb módon is hasznosítható, pl. levegőkeringetésre és kondícionálásra (HVAC).

A csapatok innovációinak minősége kiemelten az épületszerkezetben, az elektromos és vízvezeték rendszerekben jelenik meg, különös tekintettel ezek homlokzati integrációjára. A fenntarthatóság szintjét technikai és társadalmi-gazdasági szempontból elsősorban az energiafogyasztás, a hulladékgazdálkodás, a vízhasználat és az építési idő határozzák meg. Ezek olyan javaslatokat keresnek, melyek a mindennapi életciklusok hatékonyabbá tételére ösztönöznek.

látogatás

Nem könnyű feladat összefüggően és következetesen bemutatni az ilyen összetett rendszerek mögött húzódó ötleteket és az alkalmazott zseniális műszaki megoldásokat! Éppen ezért a csapatok mindenki számára érthető és izgalmas történetekké alakítják az energiahatékony épületgépészet jövőjének kérdéseit.