különlegesség

A versenyszám az elektromos gépek működését, teljesítményét és hatékonyságát értékeli mindennapi működésük közben egy modern otthon átlagos energiahasználatát reprodukálva. A versenyzők célja a házak teljesítményének maximalizálása, miközben azok a mai - magas - társadalmi elvárásoknak is megfelelnek.

kihívás

Bár az SDE19 szervezők szorgalmazzák, hogy a csapatok olyan innovatív megoldásokat válasszanak, amik maximalizálhatják a gépek teljesítményét, az értékelés csak kvantitatív eredményeket vesz figyelembe. Bár könnyűnek is tűnhet egy okos otthon működtetése, azonban már egy apró, átmeneti hiba is veszélyeztetheti a feladatok befejezését a rendkívül kontrollált, komplex rendszerekben, ami akár rosszabb helyezést is eredményezhet az összetett versenyben.

kulcskérdések

A csapatok több periódusban szerezhetnek pontokat. A rangsorolás érdekében a kihívásokon szerzett pontok értéke lineárisan csökken a teljesítmény függvényében. A hűtő és fagyasztó működését folyamatosan mérik. A vízháztartás szintén a teljesítmény alapján kerül értékelésre. A mosó- és szárítógép, a mosogatógép, sütő, főzőlap, melegvízforrás és automatika számára az értékelést a feladatok konkrét teljesítése határozza meg. A vacsora party során a vendégek pontozzák a házigazdát.

A hűtőt a vacsorákon használt ételek és italok hűtésére kell használni és belső hőmérséklete 1-4°C között kell maradjon. A mosógépnek tudnia kell automatikusan működni és egy olyan megszakításmentes mosási ciklust produkálnia meghatározott időn belül, mely esetén a belső hőfok eléri a 40°C-t. A maximális pontszám megszerzéséhez szükséges, hogy a kiszárított törölközők tömege ne legyen több, mint mosás előtt. A szárítás módja választható, lehet aktív (gépi) vagy passzív (pl. fregoli), de akár a kettő kombinálása is. Szabály szerint a mosogatógép belső hőmérséklete el kell érjen 49°C-t egy mosás alatt, míg a sütő 220°C-on kell működjön az adott értékelési periódusokban.

A házaknak egyszerre 50 liter, átlagosan 43°C-os meleg vizet kell termelniük egy 10 perces periódus alatt, naponta maximum 3 alkalommal. A konyhában 2.3 liter víz elpárologtatása írt elő, megadott idő alatt. Továbbá, a versenyidőszak végén a kevesebb vizet fogyasztó csapatok magasabb pontszámot kapnak. A szórakoztató-elektronika hatékony használata szintén segíthet a maximális pontszám elérésében.

látogatás

A kiállítás egyik legfontosabb célja teljeskörűen működő otthonok bemutatása. A csapatok boldogan beavatják a látogatókat házaik részleteibe, hogy azok miként tudják a mindennapi élet igényeit energiahatékony módon ellátni.