különlegesség

Ebben a versenyszámban a csapatok bizonyítják, hogy a házak ultramodern műszaki megoldásai valóban különlegesen kényelmes miliőt teremtenek a lakók számára. Mivel a kényelemnek nincs mértékegysége, 5 al-versenyszám reprezentálja a különböző változókat: (1) hőmérséklet, (2) páratartalom, (3) természetes fény, (4) levegőminőség (szén-dioxid) és (5) akusztika.

kihívás

A csapatok mérnöki különítményei meglehetősen nagy terhelésnek vannak kitéve a versenyidőszak alatt. Folyamatosan biztosítaniuk kell, hogy a prototípus berendezései és rendszerei a tervezett módon működjenek. Van azonban két nap, amikor a házak csak passzív hűtést és fűtést használnak.

kulcskérdések

A helyszíni automata rendszerek folyamatos méréseket végeznek a prototípusokban, hogy az összes releváns információt kinyerjék. Néhány feltételt - mint hőmérséklet, relatív páratartalom és szén-dioxid - a halószobákban vizsgálnak. A természetes fényt és az akusztikus teljesítményt (milyen gyorsan nyelődik el a hang, mennyire zajos a HVAC rendszer) főleg a nappaliban mérik, a külső szigetelésre is figyelmet fordítva. A lakókörnyezeti hatást értékelendő, a csapatok megbecsülik az emberi és gépi hangok terjedését a társasházi egységek között, több irányban.
A versenyszám pontjait az egyes értékelési szakaszok végén számítják ki. A versenyzők pontjai lineárisan csökkennek, amennyiben kívül esnek az előírt optimális tartományokon. A hőmérséklet esetén maximum pont akkor jár, ha 23-25°C-os állandó hőmérsékleten tartják a helyiségeket. A belső páratartalom értéke 40-55% között mozoghat, míg a szén-dioxid szintje 800 ppm (milliomod térfogatrész) alatt kell maradjon a maximum pont eléréséhez.

A prototípusok képesek maximalizálni a bejutó természetes fényt a kellemes miliő eléréséhez, bármilyen külső mesterséges támogatás nélkül (a Napfény Együttható min. 4%). A homlokzati hangszigetelés értéke legalább 42 dB kell legyen a maximálisan elérhető pont megszerzéséhez, míg a nappaliban a lecsengési idő, nem lehet több, mint 0.8s. A HVAC és más aktív készülékek által kibocsátott zaj a legnagyobb terhelés alatt kerül mérésre, és 25 dB(A) alatt kell maradjon a maximális pontszám megszerzéséhez (nem jár pont 35 dB(A) felett).

látogatás

Az elért eredmények talán ebben a versenyszámban prezentálhatóak a legkönnyebben, hiszen a látogatók már az épületbe belépve saját komforérzetükön tapasztalhatják meg azokat. Fedezze fel ezeket a csodás otthonokat és a rendkívüli életkörülményeket megteremtő megoldásaikat! Ne habozzon kérdezni a túravezetőktől és a versenyzőktől!