különlegesség

Ez a versenyszám azt értékeli, hogy mennyire ötletesek és újszerűek a projektek szociális, műszaki és gazdasági szempontból, a befektetés megtérülését is szem előtt tartva. A csapatok kihangsúlyozzák az egyes elemek és rendszerek innovatív mivoltát, amelyek a tervezés, fejlesztés, kivitelezés és a szervezés kereteiben hasznosulnak.

kihívás

A csapatoknak bizonyítaniuk kell olyan terek megfizethető rehabilitálási lehetőségeit, amelyek korábban sokszor teljesen más funkcióval rendelkeztek. Élvonalbeli műszaki megoldásokra törekszenek, amelyek észszerű kivitelezés mellett a lehető legszélesebb közönség számára hasznosulhatnak.

kulcskérdések

A innováció témáján belül az ‘építészet’ rész új funkcionális koncepciókat mutat be a térszervezés terén (városi, épület, lakóegység szinten), akárcsak az anyagok, textúrák és fények használatának vonatkozásában. A ‘mérnöki megoldások’ a prototípusok szerkezetének, rendszereinek (vízvezeték, elektromos hálózat, napelemek) és akusztikájának tervezését és kivitelezését foglalják magukban. Az ‘energiahatékonyság’ innovációs fokait leginkább az aktív és passzív rendszerek határozzák meg, amelyek többek között tökéletesen működő és használható hidrotermikus és megvilágítási rendszereket foglalnak magukba.

A projektek nagyobb léptékű innovatív ‘lakókörnyezeti hatásait’ az átfogó és összetett kezdeményezéseik határozzák meg. Kihangsúlyozásra kerül az egyes épületek közötti kapcsolatok lehetősége, és az, hogy azok milyen kulcsinformációkat oszthatnak meg egymással. A cél okos és fenntartható városüzemeltetés, valamint javuló épületteljesítmény és összetartóbb közösségek kialakítása. A ‘fenntarthatóság’ vizsgálata során az ipari gyárthatóság kérdései kerülnek mélyebben elemzésre, valamint az épületek adaptálhatóságának lehetőségei a különböző családmodellekhez annak érdekében, hogy az így létrejövő vegyes háztípusok iránt növekedjen a kereslet. Az újszerű ‘kommunikációs’ kezdeményezések egy szélesebb közönség számára közvetítenek felhívó üzeneteket a felelős energia- és természeti erőforrások használatáról és a fenntartható építési lehetőségekről.

A megfizethetőség és az életképesség kérdése nemcsak gazdasági, de műszaki, társadalmi és ökológiai szempontokat is vizsgál, egy átfogó nézőpontból megközelítve mindezt. A csapatok leírják terveik gazdasági hatását, költséghatékony stratégiájukat és döntési folyamataikat, tekintettel az energiatakarékosságra és felújításra (befektetés, megtérülés, fenntartási költségek, közlekedés gazdasági hatásai). Új üzleti és promóciós lehetőségek megragadása létfontosságú, hogy a különböző lehetőségek - pl. fizetési konstrukciók, bérlemény vagy szociális otthonok pénzügyi opciói - eljussanak a potenciális vevőkhöz.

látogatás

Az innovációk általában közvetve, az épületek szerkezetében és a csapatok izgalmas történeteibe rejtve találhatóak. Bár a bemutatók redkívül szemléletesek és informatívak, azonban a versenyzők várják a látogatók kérdéseit a részletekre vonatkozóan, pl. technológiák csoportosítása, térhasználat és közösségformáló ötletek.