különlegesség

A versenyszám célja, hogy rámutasson, hogyan lehet fenntartható módon szimbiózist teremteni csúcstechnológiájú építészet, térhasználat és mérnöki megoldások között.

kihívás

A csapatoknak a lakhatás jövőbeli kihívásait átgondolva kell a saját országuk, régiójuk, városuk kulturális, földrajzi, szociális és gazdasági környezetéhez igazodva megfogalmazni újító gondolataikat. Azonban egy olyan ház prototípusát kell megtervezniük, megépíteniük és működtetniük, amely megfelel a helyi, magyar építési szabályozásoknak is.

kulcskérdések

Az építészeti minőség értékelését a koncepciók és tervezői döntések érthetősége, a térszervezés és a rendszert fenntartó technológiák integráltsága határozza meg, figyelembe véve a könnyen érthető, mégis radikális megoldásokat. A prototípusok értékelésének alapja az általuk prezentált innovatív koncepciók a helyi környezeti viszonyok tekintetében. Az alapvető kritériumok az alábbiak:

  • tágítható és multifunkcionális térszervezés;
  • kellemes és dekoratív világítás;
  • koherens és fenntartható anyaghasználat.

A csapatok összefoglalót adnak várostervezési stratégiájukról, amiben a helyi településszinten vizsgált kérdésekből - lakhatás és környezet - kiindulva folyamatosan szűkül a fókusz a lakó-élettérre gyakorolt pozitív hatásokra. A kivitelezést, energiafogyasztást, hulladéktermelést, vízfogyasztást és időtényezőket figyelembe véve nagy hangsúlyt kap a csapatok hozzáállása a fenntartható épített környezet iránt.

Az anyaghasználat, a fenntartási követelmények és időtállóság, valamint az életciklus-elemzés – újrahasználhatóság vagy újrahasznosíthatóság – alapján kerül értékelésre, kitérve az energia- és széndioxid háztartásra is. A csapatok bemutatják a választott bioklimatikus stratégiájukat, ami magába foglalja a térszervezést és a passzív kondícionáló rendszereket (pl. hőenergia tárolása, természetes levegőkeringetés, árnyékolás), valamint a nappali fényelosztást is. Fontos, hogy a természetes és mesterséges fények integrálása a lakók számára kényelmes és hatékony módon kerüljön megvalósításra. Ezeknek a megoldásoknak javítaniuk kell a ház körüli mikroklímán is.

látogatás

A házak messziről is jól látható karakteres elemein túl a versenyzők betekintést nyújtanak a jövő lakhatását és építészetét formáló ötleteikbe is.